Nu har det gått en vecka sedan vi kom hem från Sandnes i Norge. Vilken upplevelse att få se produktion av garnen, träffa designers och  att se höstens mode.

Detta blir del ett. Kommer om Sandnes i tre delar. Först blir det tillverkning av garn. Vi blev guidade av chefen själv Harald och försäljarn Stephan.

I över 100 år har fabriken tillverkat garn och produktionen finns fortsättningsvis i Norge. Ullen kommer från Norge och Austarlien.Merinoullen är från Syd - Amerika där mulesing inte förekommer. Garanterat att ullen kommer inte från får som har blivit utsatta för mulesing. Vad är muelsing? Mulesing är att skalpera bakdelen på får för att förebygga angrepp från blåflugor. Alpakka från Peru. Bomull från Indien. Den bästa råvaran fås från dessa länder.

 Det är en topp modern maskinpark. Ullen tvättas först. Spinner man tråd som är grunden för Sandnes kvalitètsgarner. Tvinnat garn går från spole till härvor för färgning. Färgningen sker enligt EU bestämmelser inga farliga färgämnen. Garnnystan görs 60.000 tusen om dagen och sedan i plastpåsar. Garnet är leverans klart. Kvalitè kostar, men om man sätter tid och energi på ett plagg behöver det vara ett gott resultat. Plagget skall se bra ut efter användnig och tvätt.